Što uzrokuje infekcije na mjestu kirurškog zahvata?
Infekcije kirurške rane uzrokuju bakterije koje u ranu najčešće dospiju s pacijentovog tijela. Bakterije mogu prijeći i s ljudi koji su u kontaktu s pacijentom kao što su kirurg ili medicinska sestra, ali također i iz zraka te bilo kojeg drugog izvora koji je u kontaktu s pacijentovim tijelom.
U većini slučajeva, tip bakterije koja uzrokuje infekciju na mjestu kirurškog zahvata ovisi o operaciji kojoj ste podvrgnuti.
Vrste bakterija koje često uzrokuju infekcije na mjestu kirurškog zahvata su: Staphylococcus aureus i Escherichia coli (E. coli).
Neke operacije imaju veći rizik i učestalost razvoja infekcija na mjestu kirurškog zahvata, osobito operacije u predjelu trbuha gdje je prirodno prisutan veći broj bakterija. Takve bakterije u normalnim okolnostima nisu opasne za čovjekovo zdravlje, ali prilikom operacije bakterije koje inače žive u npr. crijevima, kao sastavni dio crijevne flore, mogu dospjeti u trbušnu šupljinu prilikom operacije i tu izazvati infekciju. Neki pacijenti imaju veći rizik od razvoja infekcije na mjestu kirurškog zahvata od drugih, a to ovisi o nekoliko faktora.

Endoskopska injekcija
Endoskopska injekcija podrazumijeva korištenje endoskopa za ubrizgavanje materijala (gela) na mjestu gdje mokraćovod ulazi u mokraćni mjehur i poboljšanje funkcija valvule koja sprječava vraćanje urina u mokraćovod. Prilikom ovog postupka dijete je pod totalnom anestezijom. Instrumentom, koji se zove endoskop, ulazi se kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur. Endoskop na svom kraju ima malu kameru i kanal kroz koji se uvlači igla i materijal ubrizgava na određeno mjesto. Ovaj postupak traje oko 20 minuta.

Endoskopska injekcija koristi se kod refluksa stupnja od 2 do 4. Ovo je minimalno invazivan postupak, traje vrlo kratko i vaše dijete može ići kući već sutradan. Osim toga, poslije ovakvog postupka uglavnom nema boli, premda dijete može osjetiti peckanje prilikom prvih nekoliko mokrenja. Uspješnost je visoka, iako ne toliko visoka kao kod operacije. S druge strane rizik od komplikacija je značajno niži nego kod operacija. Kod endoskopskog postupka postoji rizik od infekcije i krvarenja. Rijetko se događa da gel blokira mokraćovode i tako spriječi silazak mokraće u mokraćni mjehur.

Kako je endoskopski postupak manje invazivan nego operacija mnogi liječnici i roditelji rađe se odlučuju za njega nego za operaciju, naročito kod ranih stadija refluksa. Ovo kirurzima daje mogućnost da izliječe refluks već u ranim stadijima i tako izbjegnu dugo uzimanje antibiotika i stres od svakodnevnog života sa refluksom.

Operacija
Kirurška operacija (reimplantacija mokraćovoda) podrazumijeva korekciju mokraćovoda kirurškim putem, dok je dijete pod totalnom anestezijom, kako bi se izliječio VUR. Operacija može trajati i do

 
           
 
 
  © 2012 Eurotron International d.o.o. All rights reserved.