Koji su simptomi vezikoureteralnog refluksa?
Vezikoureteralni refluks djeluje bez izraženih kliničkih simptoma. Česte mokraćne infekcije kod djece mogu biti simptom vezikoureteralnog refluksa, jer je utvrđeno da se VUR javlja kod gotovo trećine djece sa mokraćnim infekcijama. Važno je naglasiti da refluks ne izaziva infekcije, niti infekcije izazivaju refluks.
Problemi prilikom odvikavanja od pelena mogu upućivati na VUR. Slabo napredovanje djeteta odnosno slabo ili nikakvo povećanje tjelesne težine može također biti jedan od simptoma. Djeca sa vezikoureteralnim refluksom su često manja od svojih vršnjaka.

Koje rizike nosi vezikoureteralni refluks?
Viši stupnjevi refluksa mogu povećati rizik od pojave infekcije bubrega. Infekcija bubrega može dovesti do ožiljka i trajnog oštećenja bubrega. Velika oštećenja mogu kasnije dovesti do visokog krvnog tlaka ili, u nekim slučajevima, do otkazivanja bubrega.

Može li se VUR spriječiti?
Vezikoureteralni refluks se ne može spriječiti. Ipak, mogu se poduzeti određene mjere kako bi se smanjio rizik od mokraćnih infekcija jer one izazivaju oštećenja kod djece sa refluksom.

To se postiže:
Češćim mijenjanjem pelene
Brisanjem od naprijed prema natrag posle obavljene nužde
Korištenjem pamučnog rublja
Češćim mokrenjem


Postoje tri opcije za liječenje vezikoureteralnog refluksa
Vezikoureteralni refluks se može liječiti konzervativnom metodom, endoskopskom injekcijom ili kirurškom operacijom. Ovisno o stupnju refluksa i mnogim drugim čimbenicima, vaš liječnik će
se odlučiti za jednu od navedenih metoda. Vrlo je važno da se roditelji dobro upoznaju sa prednostima i manama svake od ovih mogućnosti i da sudjeluju u donošenju odluke.

Konzervativno liječenje ili antibiotska profilaksa podrazumijeva da dijete, kojem je ustanovljen vezikoureteralni refluks, uzima male doze antibiotika jednom ili dvaput dnevno svaki dan. Ova mogućnost se najčešće preporučuje kod nižih stupnjeva refluksa.

Endoskopski tretman podrazumijeva korištenje endoskopa kako bi se ubrizgao materijal na mjesto gdje mokraćovod ulazi u mokraćni mjehur. Na ovaj način se sprječava vraćanje urina u mokraćovode i bubrege. Ovaj postupak je siguran i učinkovit.

Operacijom se mogu ispraviti anomalije mokraćovoda te potpuno izliječiti VUR. Ova operacija izliječi većinu djece, ali može biti vrlo stresna i bolna za dijete i obitelj te se preporučuje za teže oblike refluksa.

 
           
 
 
  © 2012 Eurotron International d.o.o. All rights reserved.