Kako saznati ima li moje dijete vezikoureteralni refluks?
Liječnik će uz pomoć rendgenske snimke mokraćnih puteva uz korištenje specijalne boje (kontrasta) utvrditi postoji li refluks i koji je njegov stupanj. Ovaj test zove se mikcijska cistouretrografija (MCUG).

Zašto se javlja vezikoureteralni refluks?
Tri su osnovna razloga za pojavu VUR-a:
Neka djeca se rađaju sa neučinkovitom valvulom (zaliskom) na mjestu gdje mokraćovod ulazi u mokraćni mjehur. U normalnom mokraćnom sustavu mokraćovod se povezuje sa mokraćnim mjehurom pod određenim kutem i zatim formira dugačak tunel kroz mišićno tkivo mokraćnog mjehura. Ako je tunel dovoljno dugačak, on služi kao jednosmjerna valvula. Kod djece sa
vezikoureteralnim refluksom ovaj tunel može biti prekratak da bi funkcionirao kao valvula i zbog toga urin može teći u oba smjera. Kako dijete raste, ovaj tunel se može produžiti spontano i tako riješiti problem (spontano povlačenje).

Kod neke djece mokraćovodi ulaze u mokraćni mjehur pri njegovom dnu i zbog toga ne mogu stvoriti efekt valvule te tako izazivaju VUR. Manja je vjerojatnost da će se kod djeteta, sa ovom vrstom mokraćovoda refluks spontano povući.

Treći slučaj refluksa nastaje zbog blokade u mokraćnoj cijevi koja sprječava da mokraća napusti mokraćni mjehur. Zbog toga se stvara pritisak na valvulu mokraćovoda, koji može izazvati vraćanje urina kroz valvulu u mokraćovode.


Vrste vezikoureteralnog refluksa (VUR)
Ne postoje različite vrste refluksa, ali postoje različiti stupnjevi. Na osnovu rendgenske snimke mokraćnog sustava, liječnik će vam reći koliko je ozbiljan VUR kod vašeg djeteta na ljestvici od 1 do 5. Prvi stupanj refluksa je najblaži, a peti najteži. Refluks također može biti jednostrani, ako se javlja samo na jednom mokraćovodu (na jednoj strani) ili obostrani, kada se javlja na oba mokraćovoda. Ako se radi o obostranom, refluks ne mora biti na oba mokraćovoda istog stupnja.

Vezikoureteralni refluks se u neke djece povuče spontano do pete godine, rastom djeteta. Hoće li vaše dijete prerasti refluks ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući i stupanj refluksa. Što je teži oblik VUR-a, manja je vjerojatnost da će se sam povući.

Ako je vašem djetetu ustanovljen vezikoureteralni refluks, liječnici ga moraju redovito pratiti da bi uočili simptome urinarnih infekcija na vrijeme. Osim toga, vaš liječnik se može odlučiti na dodatna testiranja u bolnici kako bi pratio napredak i spriječio oštećenja bubrega. Ova testiranja moraju se vršiti redovito, svakih nekoliko mjeseci.

 
           
 
 
  © 2012 Eurotron International d.o.o. All rights reserved.